Bosnić: Greška je što poslodavci nisu dužni da radnike traže preko NSZ-a

Bez autora
Jul 23 2024

Od početka godine Srbija je izdala između 25.000 i 30.000 radnih dozvola za strance, ali to je deo plana B, plan A je da se zaštiti domaće tržište rada, rekao je za RTS Milan Bosnić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Milan Bosnić je pozvao privrednike da im dostavljaju podatke o tome koji profili radnika su im potrebni, i naglasio da država može da pomogne čak i velikim poslodavcima jer izdvaja novac za plaćene prakse, obuke radnika, program "Moja prva plata".

Bosnić je apelovao i na građane koji traže posao da se jave lokalnim filijalama NSZ.

Ističe da se tako štiti domaće tržište rada i povezuju potrebe privrede sa subvencijama koje država izdvaja za zapošljavanje.

"Izmenom zakona poslodavci nisu dužni da novog radnika najpre traže preko NSZ-a. Ja mislim da je to greška, jer imamo mnogo programa i sredstava kojima možemo da pomognemo poslodavcima, čak i onima koji su veliki i kojima finansijska pomoć nije nužno potrebna. Postoje načini, obuke, plaćene prakse koje bi svi trebalo da koriste“, rekao je Bosnić.

Najbolji projekat NSZ-a

Subvencije za samozapošljavanje su najbolji projekat Nacionalne službe za zapošljavanje, a za 300.000 dinara namenjenih otvaranju sopstvenog posla konkuriše mnogo više ljudi nego što ima odobrenih sredstava, pa do novca najpre dođu oni koji imaju biznis plan, rekao je Bosnić.

U tome im pomaže, kako navodi, obuka o preduzetništvu koju su dužni da pohađaju, a posebno ga ohrabruje to što je ulazak u biznis sve češća tema među mladima.

"Dobijamo biznis planove iz svih oblasti, najčešće iz uslužnih delatnosti, ali ono na što sam ja najviše ponosan kada vidim, to je da često imamo firme koje se bave očuvanjem starih zanata i nekih naših tradicionalnih znanja“ kaže direktor NZS-a.

Dodaje da je najveći deficit na tržištu rada upravo za zanatlijama i majstorima, i to ne samo u Srbiji već i u čitavoj Evropi.

"Primetan je porast interesovanja za ulazak u preduzetničke vode. Naravno, mladi prednjače zato što su hrabriji i spremniji na rizik. Koriste sve moguće alate koji su na raspolaganju i na internetu i kroz školstvo. Ono što je dobro da imamo sve više programa i subvencija ne samo od države nego i od privatrnih firmi koje podstiču preduzetništvo tako da smo na dobroj putanji da imamo sve veći broj preduzetnika“, kaže Milan Bosnić.

U Nišu, Kruševcu i Sremskoj Mitrovici u toku je  pilot projekat za samozapošljavanje mlađih do 30 godina koji finansira Evropska unija. Cilj je da se olakša prelazak  iz školskog sistema u radno okruženje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik